Contact

FAQ

Zijn zonnepanelen nog interessant en hoelang gaan ze mee? Lees in deze FAQ alle veelgestelde vragen.

Zijn zonnepanelen anno 2021 wel nog interessant?

Absoluut! Door het nieuwe systeem met de digitale meter is de terugverdientijd van zonnepanelen inderdaad wat langer, maar toch krijg je je investering op termijn volledig terug. En vanaf dan maak je pure winst.

Met de nieuwe digitale meter betaal je voor je energie op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Voor de overtollige groene stroom die je aan het net teruggeeft, krijg je een terugleververgoeding van je elektriciteitsleverancier. Sinds 1 januari 2021 krijg je bovendien ook een eenmalige investeringspremie als je zonnepanelen laat plaatsen.

Hoelang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen hebben een minimale levensduur van 25 jaar. Dankzij de constante technologische evoluties gaan ze echter steeds langer mee. Sommige zonnepanelen kunnen zelfs een levensduur van 40 jaar hebben. Zonnepanelen zijn dus absoluut een slimme investering, al zijn de kwaliteit van het merk en de installatie hierbij wel cruciaal.

Hebben zonnepanelen veel onderhoud nodig?

Eigenlijk houden zonnepanelen zichzelf grotendeels schoon via de regen. Veel onderhoud is er dus niet aan. Om er echter voor te zorgen dat de zonnepanelen optimaal werken, is het een keer per jaar nodig de panelen na te kijken op bijvoorbeeld de aanwezigheid van bladeren of takken op en rond de panelen. Als dat het geval is, kan je de zonnepanelen (laten) reinigen.

Hoeveel procent van de stroom die je via je zonnepanelen produceert, gebruik je zelf?

Experts schatten dat je ongeveer 30% van de stroom die je via je zonnepanelen produceert, zelf verbruikt. De overige 70% wordt naar het distributienetwerk geleid. Maar met een thuisbatterij kan je die overtollige energie zelf opslaan, wat resulteert in een zelfvoorziening van 60 tot 80%.

 

Waarom is het interessant om je eigen opgewekte energie op te slaan?

Wanneer je zonnepanelen energie opwekken, gebruikt je huis enkel de elektriciteit die je op dat moment nodig hebt. Het overschot wordt dan in het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Door gebruik te maken van een thuisbatterij kan je je overschot aan opgewekte hernieuwbare energie opslaan en gebruiken op de momenten dat de zon niet voldoende schijnt.